Kamerakonst –
en utvecklande resa och nya utmaningar

Logotypen till den första webbshoppen, skapades av Carlos Donaire.

Ca 80 personer kom till Bancelart invigningen. Jag fick vänta ett tag innan det gick att ta en bild av utställningen. 

Detta fotografi valde Mirre som tack för hjälpen.

Kamerakonst första logotypen, även den skapades av Carlos Donaire.

Den allra första versionen av hemsidan.

I samband med Kamerakonst ny layout fick även logon en ny version som skapades den av Joanna Wallén.

Historien om Kamerakonst börjar 2017, då jag och en nära vän och kollega, som delar min passion för fotografi, bestämde oss för att skapa en plattform för att dela våra fotografiska och grafiska verk med världen. Vi ville inte bara skapa en webbplats för att visa våra bilder utan också möjliggöra försäljning av våra produktioner. Det var en spännande tid och vi hade stora drömmar och ambitioner.

BANCELART – DET FÖRSTA STEGET
Vi lanserade webbplatsen med entusiasm och energi. Det var en tid av kreativitet och samarbete, då vi arbetade intensivt med att skapa ett attraktivt och funktionellt gränssnitt för våra besökare. Vi hade höga förväntningar och hoppades på att vårt projekt skulle bli en stor framgång.

Tyvärr stötte vi på flera utmaningar längs vägen. Höga kostnader och administrativa hinder var svårigheter som vi inte hade förutsett. Att driva en webbshop och hantera försäljning av konstverk krävde mer resurser och kunskap än vi hade trott. Trots ansträngningar och passion för projektet blev det svårt att hålla igång webbplatsen.

2019 bestämde jag mig för att göra ett nytt försök, men den här gången med mitt eget koncept och en ny strategi. Jag registrerade ett nytt namn och en domän och började arbeta med designen och webbplatsen från grunden.

KAMERAKONST – EN SLUMPMESSIG LYCKTRÄFF
Under samma period blev jag inbjuden att delta i ett möte med en grupp småföretagare som planerade starta ett nytt BNI-team i Kungsholmen, Stockholm. Jag såg detta som ett bra möjlighet att nätverka och samarbeta med likasinnade människor inom näringslivet. Efter flera veckors förberedelse bildades teamet i februari 2020.

På ett evenemang för att fira det nya teamet pratade jag med en av medlemmarna, Mirre Dahlin, som underkände namnet på min nya hemsida och kom med flera namnförslag, domäner som var redan upptagna. ”Kamerakonst – sa hon- kolla det!” Till min stora glädje var domänen ledig och jag passade på och registrerade den på en gång. 

KAMERAKONST TAR FORM
Jag har fördelen av att ha samarbetat med många talangfulla människor inom fotografi och design under åren. En av dessa personer är min goda vän Carlos Donaire Delis, en skicklig grafisk designer från Madrid med bred erfarenhet av internationella projekt. Han skapade den första logotypen för den nya webbplatsen och hans kreativitet och expertis av ovärderlig under den processen.
Med den nya logotypen och design på plats var det dags att fokusera på innehållet och användarupplevelsen.

Hemsidan för Kamerakonst är under ständig utveckling för att skapa en attraktiv plattform när det gäller design- och innehåll. Jag har allt mer närmat mig naturfotografimen även behållit mitt intresse för arkitekturfotografi.

Varför denna kombination, är en vanlig fråga. Svaret är enkelt. Under min studietid valde jag arkitektur som mitt första val. Senare fokuserade jag på grafisk design men min syn på arkitektur som en komplex och mångfacetterad konstform, bortom den rena funktionalismen, finns kvar. Kärleken till stora städerna gjorde att jag bodde många år i Stockholm, på Södermalm, mitt favoritområde i staden.

Mitt intresse för naturfotografi växte efter två naturfotokurser organiserade av Studiefrämjandet (där jag numera är kursledare i just naturfotografi). Att få träffa mer erfarna fotografer inspirerade mig och mötet med naturen blev en passion.

EN NY DESIGN FÖR ETT VÄXANDE INNEHÅLL
Kamerakonst bjuder nu nya aktiviteter såsom kurser in naturfoto där jag samarbetar med Studiefrämjandet och fotoresor, både i Sverige och i andra europeiska länder som till exempel Spanien och Island.

Marknadsföring och försäljning av ytterligare en produkt, fotografier tryckta på speciella ljudabsorberande paneler krävde en större förändringar hela webbsidan. För detta arbete anlitade jag Joanna Wallén, som driver WALLEN DESIGN, expert inom design av grafiska profiler och logotyper och som har samarbetat med många kända svenska företag med internationella profiler. Hon valde färgpaletten och typsnitten Ivar, Mikro och Rund Regular som ritades/skapades av Göran Söderström, Letters from Sweden.

Den nya logotypen behåller den ursprungliga symbolen där den yttre kvadraten representerar en inramad bild, den inre symboliserar att se saker från olika vinklar, det vill säga den kreativa processen. Slutligen representerar den inre cirkeln kamerans linser, genom vilka jag kan observera och skapa mina fotografiska kompositioner.

EN UTVECKLANDE RESA OCH NYA UTMANINGAR
Där är med stor glädje och stolthet som jag ser tillbaka på utvecklingen av Kamerakonst oh jag ser fram emot framtida möjligheter och utmaningar. Tack till alla som har stöttat och inspirerat mig på denna resa, från mina fotovänner och samarbetspartners till alla som har besökt och uppskattat webbplatsen för Kamerakonst och som följer mig på Facebook och Instagram. Ni ger mig energi och lusten att skapa och dela mina bilder som förhoppningsvis kan inspirera andra personer att söka sig till naturen med stor respekt för djurlivet och vår miljö.

Resan går vidare!